New to me '49 C w/trip bucket loader

Wed Aug 21, 2013 6:01 am

I've really been in need of a loader tractor here on the farm.
I've been waiting for the right one at the right price to come along.
This '49 C with a loader came up on local craigslist last Thursday, and Friday night I hauled it home.
Pretty sweet unit. Starts and runs well.
I even tried my hand at hand cranking since it had one on the floor board. 1/2 crank and it fired up quick as using electric start!
Lights don't work, I'll have to look into that.
Ammeter shows charge while running, but something strange: It's still 6 volt, so I put the voltmeter on the battery. Not running=6.2 volts like normal. Running=my voltmeter was going crazy not even just jumping back and forth in a small range like on my cubs (which run like 7 or 8 volts when running).

Any thoughts? Maybe I need to Polarize the generator?
The old boy I bought it from had recently replaced the generator.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by grasser on Wed Aug 21, 2013 8:07 pm, edited 2 times in total.

Re: New to me '49 C w/trip bucket loader

Wed Aug 21, 2013 6:31 pm

Good looking tractor!!! I will try and get a volt meter on my 6-v SC tomorrow and let you know what it says.

Re: New to me '49 C w/trip bucket loader

Mon Aug 26, 2013 1:37 pm

IIRC a jumpy needle is indication of a bad ground somewhere. Either the generator and/or the regulator are not making good contact with the frame of the tractor.

Re: New to me '49 C w/trip bucket loader

Mon Aug 26, 2013 2:13 pm

Finally had a chance to check the voltage. 6.13 with engine off. 6.44 at fast idle and needle showing charging. I used a digital meter so I couldn't tell if anything was jumping around. Hope this helps.